Jadłospis 21.09.2020 - 25.09.2020

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

21.09.2020

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynką kurczaka , sałatą, ogórkiem zielonym, papryką

Porcja Witamin: kalarepka

A 1,7

Soczki owocowe

Zupa szpinakowa na mięsie

z marchwią, selerem, pietruszką, porem ,natką pietruszki, makaron kokardki z musem truskawkowym 

kompot owocowy, banan

 A 1,7,9,3

Kolorowa kanapka z masłem, szynką Juranda, sałatą, pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem, herbata owocowa

A 1,7,

Wtorek

22.09.2020

 

Herbata miętowa

pieczywo mieszane

z masłem,  serkiem bieluch naturalnym, wędzonym łososiem,

Porcja witamin:pomidorki         koktajlowe

             A 1,7 ,4

Zupa  kalafiorowa z marchwią, pietruszką, selerem, porem, natką pietruszki, ziemniakami, kaszotto

( kasza pęczak , mięso mielone, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy)

kompot owocowy, winogron

A 1,7, 9,

 

Jogurt naturalny

 z miodem, rodzynkami, biszkopty

A 1,7,3,

 

Środa

23.09.2020

 

Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajkiem na twardo, sałatą, pomidorem, ogórkiem małosolnym szczypiorkiem,

Porcja witamin;  ananas

A 1,7, 3,

Zupa pomidorowa z marchwią, selerem, pietruszką, porem, natką pietruszki, ryżem, ziemniaki

z koperkiem, schab duszony

z morelami, marchewki mini

, kompot owocowy, 

A 1,7 ,9, 3

Sałatka owocowa banan, winogron, gruszki

z orzechami włoskimi, słomka ptysiowa,

 herbata owocowa

A 1,7, 8

Czwartek

24.09.2020

 

Zupa mleczna z zacierką,  pieczywo mieszane

z masłem, serem mozzarella, pomidorem, świeżą bazylią

Porcja witamin : winogron

A 1,7 

 

Zupa  z fasolki szparagowej żółtej

 z marchwią, pietruszką, selerem, porem, natką pietruszki,  ziemniakami, kasza bulgur na sypko , gulasz z  indyka, sałatka z ogórka kiszonego, pomidorów, cebuli, oleju,

kompot owocowy,  

 A 1,7,9,3

 

Wafle ryżowe

z miodem, śliwki

herbata owocowa

A 1,7,

 

 

Piątek

25.09.2020

 

Kakao  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, schabem pieczonym

 sałatą, ogórkiem małosolnym, rzodkiewką,

Porcja witamin: brzoskwinie

                      A 1,7

Zupa koperkowa na kurczaku ,

z marchwią, selerem, pietruszką, porem, lanymi kluskami, ziemniaki

 z koperkiem, polędwiczki

 z morszczuka panierowane w jajku, bułce tartej, sezamie, zdrowa ,  surówka z kiszonej kapusty, jabłek, marchwi, żurawiny , oleju

  kompot owocowy , 

A 1,7,9,4,3

Sok marchwiowo- jabłkowy

( Kubuś)), jabłka

Paluchy kukurydziane

A 1,7,

 


Numery alergenów występujące w posiłkach:
Kompoty owocowe słodzone są niewielką ilością cukru.
Dzieci między posiłkami otrzymują wodę mineralna, niegazowaną z dodatkiem mięty, cytryny. Potrawy doprawiane są ziołami, przy minimalnym użyciu soli ( o obniżonej zawartości sodu ). Napoje kawy, kakao, herbatki słodzone są miodem naturalnym.

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne)
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe, makadamia i produkty pochodne)
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Prosimy rodziców, że eliminacji danego produktu/napoju z diety dziecka można dokonać wyłącznie na podstawie okazania Dyrektorowi/Intendentowi pisemnego zalecenia lekarza podyktowanego występowaniem u dziecka silnej alergii lub nietolerancji pokarmowej. W takim przypadku produkt/napój zostanie wycofany z żywienia dziecka.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer alergenu jaki zawiera danie.