DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

16.09.2019.

Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynką

Juranda, sałatą, ogórkiem zielonym

Porcja Witamin,

Banany

A 1,7

Pomarańczowa zupa dyniowa

z marchwią, selerem, pietruszką, porem, natką pietruszki, ziemniakami, imbirem, gałką muszkatołową, ryż

pod pierzynką z jabłek, cynamonem

kompot owocowy

A 1,7,9,

Kanapki z chleba żytniego z masłem, filetem z indyka, sałatą, pomidorem, herbata owocowa

A 1,7,

 

Wtorek

17.09.2019

Zupa mleczna z płatkami owsianymi, suszoną żurawiną, pieczywo mieszane z masłem, serem białym, rzodkiewką

Porcja witamin:

gruszki

A 1,7

Zupa pomidorowa z marchwią, selerem, pietruszką, porem, natką pietruszki, , zabielana mlekiem 3,2%, makaronem muszelki , ziemniaki z koperkiem, kotlet mielony Ala hamburger, mizeria

ze śmietaną,

kompot owocowy,

A 1,7 9

Winogron

gofry bez cukru

A 1,7,3

 

 

Środa

18.09.2019

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, schabem pieczonym

, sałatą, papryką,

Porcja witamin: jabłka

 

A 1,7

Zupa uśmiechnięta ( marchewkowa)

z marchwią, selerem, pietruszką, porem, natką pietruszki, ziemniakami, makaron rurki pełne ziarno z filetem z kurczaka, szpinakiem,

kompot owocowy

A 1,7,9,3

Arbuz, paluchy kukurydziane

 

Czwartek

19.09.2019

Mleko z płatkami kukurydzianymi , pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, sałatą, ogórkiem małosolnym, rzodkiewką,

Porcja witamin; ananas

A 1,7

Kolorowa jarzynowa z marchwią, selerem, pietruszką, porem, natką pietruszki, brukselką, fasolką szparagową, kasza jęczmienna, sos

z szynki wieprzowej, sałatka z ogórka kiszonego, pomidorów

kompot owocowy

A 1,7 ,9,3

Kisiel wiśniowy

( wyrób własny), wafle ryżowe

A 1,7

Piątek

20.09.2019

Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem 82%, jajkiem na twardo, sałatą, pomidorem, szczypiorkiem,

Porcja witamin; papryka czerwona

A1,7,3

 

Krupnik na kurczaku z marchwią, selerem, pietruszką, porem natką pietruszki, ryżem, ziemniaki

z koperkiem, filet z ryby panierowany, zdrowa surówka z kapusty kiszonej, marchwi, jabłek, oleju,

kompot owocowy,

A 9,1,7,4,3

Sok Marchwiowy bez cukru

, biszkopty

A1,7,3

Dzieci między posiłkami otrzymują wodę mineralna, niegazowaną z dodatkiem mięty, cytryny. Potrawy doprawiane są ziołami, przy minimalnym użyciu soli ( o obniżonej zawartości sodu ). Napoje kawy, kakao, herbatki słodzone są miodem naturalnym.

Kompoty owocowe słodzone są niewielką ilością cukru.

Numery alergenów występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne)
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe, makadamia i produkty pochodne)
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Prosimy rodziców, że eliminacji danego produktu/napoju z diety dziecka można dokonać wyłącznie na podstawie okazania Dyrektorowi/Intendentowi pisemnego zalecenia lekarza podyktowanego występowaniem u dziecka silnej alergii lub nietolerancji pokarmowej. W takim przypadku produkt/napój zostanie wycofany z żywienia dziecka.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer alergenu jaki zawiera danie.