DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

24.02.2020

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatą,szynką wędzoną, ogórkiem zielonym, marchew w słupkach.

A 1,7

Zupa pomidorowa na kurczaku z marchewką , pietruszką ,selerem ,porem, natką pietruszki, makaronem , placki ziemniaczane z cukrem trzcinowym, kompot owocowy.

A 1,7,9

Kanapka z chleba orkiszowego z masłem , sałatą, jajkiem, szczypiorkiem, herbata rumiankowa.

A 1,7,3

Wtorek

25.02.2020

 

Zacierka na mleku, pieczywo mieszane z serem białym i rzodkiewką, pomidorki koktajlowe.

A 1,7

Krupnik z kaszą jęczmienną, marchewką pietruszką, selerem, porem, natką pietruszki łazanki z mięsem, kapustą kiszoną,

kompot owocowy

A 1,7,9

Wafle ryżowe z miodem, jabłka.

 

Środa

26.02.2020

 

Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, parówki z keczupem.

A 1,7

Zupa ogórkowa z marchewką pietruszką, selerem , porem ziemniakami natką pietruszki, naleśniki z dżemem wiśniowym,

kompot owocowy

A 1,7,9

Pieczywo ciemne z masłem, sałatą, szynką, papryką czerwoną, herbata owocowa.

A 1,7

Czwartek

27.02.2020

 

Herbata miętowa , pieczywo mieszane z pastą z jajek szczypiorku, rzodkiewki.

A 1,7,3

Zupa jarzynowa z marchewką, pietruszką, selerem ,porem, manna, kopytka z sosem z szynki wieprzowej, surówka z czerwonej kapusty, jabłek, cebuli, oleju, żurawiny

kompot owocowy

A 1,7,9

 

Banan, flipsy kukurydziane

Piątek

28.02.2020

 

Kawa na mleku , pieczywo mieszane z pasztetem drobiowym , ogórkiem kiszonym,

A 1,7

Zupa szczawiowa z lanymi kluseczkami, marchewką ,pietruszką, selerem, porem, natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem, ryba panierowana w jajku, bułce tartej, surówka z kapusty pekińskiej , z jabłkiem , marchwią , cytryną. olejem i cebulką

kompot owocowy

A 1,7,9,3,4

Koktajl owocowy, ciasteczka zbożowe

 

Dzieci między posiłkami otrzymują wodę mineralna, niegazowaną z dodatkiem mięty, cytryny. Potrawy doprawiane są ziołami, przy minimalnym użyciu soli ( o obniżonej zawartości sodu ). Napoje kawy, kakao, herbatki słodzone są miodem naturalnym.

Kompoty owocowe słodzone są niewielką ilością cukru.

Numery alergenów występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne)
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe, makadamia i produkty pochodne)
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Prosimy rodziców, że eliminacji danego produktu/napoju z diety dziecka można dokonać wyłącznie na podstawie okazania Dyrektorowi/Intendentowi pisemnego zalecenia lekarza podyktowanego występowaniem u dziecka silnej alergii lub nietolerancji pokarmowej. W takim przypadku produkt/napój zostanie wycofany z żywienia dziecka.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer alergenu jaki zawiera danie.