Jadłospis 19.04.2021 - 30.04.2021

                                          
Poniedziałek 19.04.2021

ŚNIADANIE
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynką Juranda, sałatą, papryką czerwoną,
Porcja Witamin: jabłka
A 1,7
D- herbata owocowa

OBIAD

Zalewajka na mięsie z marchwią, selerem, pietruszką, porem, ziemniakami, koperkiem, makaron świderki z serem białym, masłem, miodem cynamonem
kompot owocowy , banan
A 1,7,9,3
D – makaron z jabłkiem

PODWIECZOREK

Kolorowa kanapka z chleba żytniego z masłem, filetem z indyka, pomidorem, rzodkiewka, szczypiorkiem,
Herbata owocowa
A 1,7,


WTOREK, 20.04.2021

ŚNIADANIE
Zupa mleczna z płatkami jaglanymi żurawiną, , rogale z masłem, dżemem jagodowym, serem białym
Porcja witamin: Pomarańcze A 1,7 ,
D- Herbata owocowa, pieczywo z wędliną,
OBIAD
Biała kalafiorowa z marchwią pietruszką, porem, selerem, pietruszką, natką pietruszki, ziemniakami, risotto z mięsem z szynki wieprzowej, jarzynami, koncentratem pomidorowym, jabłka
kompot owocowy ,
A 1,7, 9

PODWIECZOREK

Jogurt owocowy, bez cukru, słomka ptysiowa
A 1,7,3

Środa 21.04.2021

ŚNIADANIE
Herbata rumiankowa, pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli wędzonej, jajek na twardo, rzodkiewki, ogórka kiszonego
A 1,7,3,4
Porcja witamin;kalarepka

OBIAD

Zupa z tysięcy zielonych groszków z marchwią, selerem, pietruszką, porem, natka pietruszki, ziemniakami, kasza bulgur na sypko, gulasz z indyka, sałatka z ogórka kiszonego, pomidorów, cebuli, oleju, kompot owocowy , mandarynki
PODWIECZOREK
A 1,7,9 Kasza manna na mleku z musem truskawkowym, biszkopty
A 1,7 ,3
D – kasza manna na wodzie


Czwartek 22.04.2021

ŚNIADANIE
Kakao na mleku pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, sałata, rzodkiewka, ogórkiem kiszonym
Porcja witamin :Gruszki
A 1,7
D – Herbata owocowa,
OBIAD
Rosół z makaronem gwiazdki,z marchwią, selerem, pietruszką, porem, natką pietruszki, ziemniakiz koperkiem , farsz z mięsa wołowego          z jarzynami, surówka z selera naciowego, marchwi, jabłek, , jogurtu naturalnego,
kompot owocowy,
A 1,7,3,9
PODWIECZOREK
Bułka słodka z serem, jabłka, herbata owocowa
A 1,7 ,3
D – bułka słodka z marmoladą,
A 1,7,3

Piątek 23.04.2021

ŚNIADANIE
Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, filetem z indyka, sałatą, pomidorem , szczypiorkiem,
Porcja witamin: Banan
A 1,7,
D – herbata owocowa
OBIAD
Krupnik na kurczaku z kaszą jęczmienną, z marchwią, selerem, pietruszką, porem, natka pietruszki, ziemniaki z koperkiem, filet z morszczuka panierowany w jajku, bułce tartej, surówka z kiszonej kapusty, marchwi, jabłek, żurawiny, oleju,kompot owocowy ,
A 1,7 ,9 ,3,4
PODWIECZOREK
Koktajl jagodowy
( wyrób własny), paluchy kukurydziane
D – owoc
A 1,7,

Dzieci między posiłkami otrzymują wodę mineralna, niegazowaną.
Potrawy doprawiane są ziołami, przy minimalnym użyciu soli
( o obniżonej zawartości sodu ).
Napoje kawy, kakao, herbatki słodzone są miodem naturalnym.
Kompoty owocowe słodzone są niewielką ilością cukru.
D - dieta

intendent                                            kucharka                                       dyrektor


                                          

Numery alergenów występujące w posiłkach:
Kompoty owocowe słodzone są niewielką ilością cukru.
Dzieci między posiłkami otrzymują wodę mineralna, niegazowaną z dodatkiem mięty, cytryny. Potrawy doprawiane są ziołami, przy minimalnym użyciu soli ( o obniżonej zawartości sodu ). Napoje kawy, kakao, herbatki słodzone są miodem naturalnym.

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne)
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe, makadamia i produkty pochodne)
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Prosimy rodziców, że eliminacji danego produktu/napoju z diety dziecka można dokonać wyłącznie na podstawie okazania Dyrektorowi/Intendentowi pisemnego zalecenia lekarza podyktowanego występowaniem u dziecka silnej alergii lub nietolerancji pokarmowej. W takim przypadku produkt/napój zostanie wycofany z żywienia dziecka.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer alergenu jaki zawiera danie.