DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

15.04.2019.

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą sopocką, sałatą, ogórkiem zielonym
Porcja witamin: marchew w słupkach

A 1,7

Zupa z fasolki szparagowej żółtej z marchwią, selerem, pietruszką, porem, ziemniakami, ryż pod pierzynką jabłkową, cynamonem, kompot owocowy

A 1,7,9

Kanapki z chleba orkiszowego z masłem, serem żółtym, pomidorem, herbata owocowa

A 1,7

Wtorek

16.04.2019.

Kakao na mleku, rogale z masłem, powidłami śliwkowymi
Porcja witamin: jabłka

A 1,7,8

Zupa brokułowa z marchwią, selerem, pietruszką, porem, natką pietruszki , zacierką, ziemniaki z koperkiem, filet z kurczaka panierowany w jajku, bułce tartej, marchew duszona, kompot z owocowy

A 1,7,9,3

Ciasto zebra (wypiek własny), herbata rumiankowa

A 1,7

Środa

17.04.2019

Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynką wędzoną, sałatą, papryką czerwoną
Porcja witamin: ogórek kiszony

A 1,7

Zupa grochowa z marchwią, pietruszką, selerem, porem, ziemniakami, natką pietruszki, kluski na parze z musem truskawkowym, kompot z owocowy

A 1,7,9,3

Kanapka z pasztetem drobiowym, ogórkiem zielonym, herbata owocowa

A 1,7

Czwartek

18.04.2019

Mleko z płatkami owsianymi, , pieczywo mieszane z masłem, miodem, serem białym
Porcja witamin: jabłka

A 1,7

Kolorowa jarzynowa z marchwią, pietruszką, selerem, porem, natką pietruszki, ziemniakami, kasza jęczmienna, mięso z łopatki wieprzowej, surówka z kapusty białej, marchwi, soku z cytryny, jabłek, kompot owocowy

A 1,7,9,3

Kisiel wiśniowy (wyrób własny), paluchy kukurydziane

Piątek

19.04.2019

Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z jajek, rzodkiewki, ogórka kiszonego, jogurtu naturalnego
Porcja Witamin: pomarańcze

A 1,7,3

Zupa ryżowa z marchwią, pietruszką, selerem, porem, natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem, filet z ryby panierowany w jajku, bułce tartej, otrębach żytnich zdrowa surówka z kiszonej kapusty marchwi, jabłek, oleju, kompot owocowy

A 1,7,4,9,3

Sok marchwiowy bez cukru, wafle ryżowe

A 1,7

Dzieci między posiłkami otrzymują wodę mineralna, niegazowaną.
Potrawy doprawiane są ziołami, przy minimalnym użyciu soli (o obniżonej zawartości sodu).
Napoje kawy, kakao, herbatki słodzone są miodem naturalnym.
Kompoty słodzone są niewielką ilością cukru.

Numery alergenów występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne)
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe, makadamia i produkty pochodne)
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

 Prosimy rodziców, że eliminacji danego produktu/napoju z diety dziecka można dokonać wyłącznie na podstawie okazania Dyrektorowi/Intendentowi pisemnego zalecenia lekarza podyktowanego występowaniem u dziecka silnej alergii lub nietolerancji pokarmowej. W takim przypadku produkt/napój zostanie wycofany z żywienia dziecka.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer alergenu jaki zawiera danie.

wtorek 23 kwiecień 2019
784779
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
778
927
2415
15857

BIP Logo

Godło Polski i napis Ministerstwo Edukacji Narodowej - przeniesienie do strony głównej serwisu