Jadłospis 01.03.2021 - 05.03.2021

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

01.03.2021

Kakao  na mleku, pieczywo mieszane

z masłem, schabem Juranda,   sałatą,  pomidorem, szczypiorkiem

Porcja Witamin:

 rzodkiewka

 A 1,7

D- herbata owocowa

Zalewajka na mięsie

 z marchwią, selerem, pietruszką, porem, ziemniakami,  koperkiem , makaron świderki z musem truskawkowym,

  kompot owocowy ,      banany,

A 1,7,9,3

D – makaron z musem jabłkowym

Kolorowa kanapka

z chleba żytniego

 z masłem, jajkiem na twardo, sałatą, ogórkiem kiszonym, białą rzodkwią, papryką

herbata owocowa

A 1,7,3

Wtorek

02.03.2021

 

Mleko z płatkami kukurydzianymi,    pieczywo mieszane

z masłem, serem żółtym, sałatą, ogórkiem kiszonym , rzodkiewką

Porcja witamin:

pomidorki koktajlowe

 A 1,7 ,3

D- Herbata owocowa,  pieczywo z wędliną,

 Zupa   brokułowa

z marchwią, selerem, pietruszką, porem, natką pietruszki,  kaszą manną, ziemniaki z koperkiem, kotlety mielone z mięsa drobiowego, marchewki mini

 kompot owocowy ,  gruszki

A 1,7,9,3

Budyń waniliowy

 ( wyrób własny), ,biszkopty

A 1,7,3

D- owoc, biszkopty

 

Środa

03.03.2021

 

Kawa na mleku, pieczywo mieszane

z masłem, szynką

z kurcząt, sałatą, papryką czerwoną,

A 1,7,

Porcja witamin;  

Mandarynki

D- herbata owocowa

Barszcz ukraiński

   z marchwią  pietruszką, porem, natką pietruszki,  selerem,    ziemniakami, śmietaną,

Kluski leniwe z serem białym, surówka  z marchwi, ananasa

 , kompot owocowy,       

 A 1,7,3,

 

Kanapki z  chleba

ze słonecznikiem

 z masłem,  szynką staropolską, sałatą, pomidorem malinowym, szczypiorkiem, herbata miętowa

 A 1,7

Czwartek

04.03.2021

 

Zupa mleczna z płatkami owsianymi , żurawiną, pieczywo mieszane

z masłem, pasta z sera białego, rzodkiewki, szczypiorku, jogurtu naturalnego

Porcja witamin : 

Kiwi A 1,7

D – Herbata owocowa, kanapki z miodem   

Zupa z białych warzyw

  selerem, pietruszką, porem, kalarepką, kalafiorem,    natką, pietruszki,   ziemniakami,  kasza  gryczana na sypko  gulasz z indyka, sałatka z ogórka kiszonego, pomidorów, cebuli

kompot owocowy,  

A 1,7 ,9 jabłka

Sałatka owocowa: banan, mandarynki, kiwi, wafle ryżowe naturalne

A 1,7

 

 

Piątek

05.03.2021

 

Kawa   na mleku,

 pieczywo mieszane

z masłem,  filetem

z indyka, sałatą, ogórkiem zielonym

Porcja witamin:

Winogron A 1,7,

D – herbata                                              owocowa

 

Krupnik na kurczaku

z marchwią, pietruszką, selerem, porem, natką pietruszki,  kaszą jaglaną, ziemniaki z koperkiem, pulpety z ryby w sosie śmietanowo- koperkowym, surówka

 z kapusty kiszonej , marchwi, jabłek, cebulki, oleju,

kompot owocowy,    banan

A 1,7,9,4,3

 

Koktajl truskawkowy

 ( wyrób własny), paluchy kukurydziane

D – owoc

A 1,7

Dzieci między posiłkami otrzymują wodę mineralna, niegazowaną. 

Potrawy doprawiane są ziołami, przy minimalnym użyciu soli

 ( o obniżonej zawartości sodu ).

Napoje kawy, kakao, herbatki słodzone są miodem naturalnym.  

Kompoty owocowe słodzone są niewielką ilością cukru.           

D - dieta

 

     intendent                                                                   kucharka                                                     dyrektor

                                           


Numery alergenów występujące w posiłkach:
Kompoty owocowe słodzone są niewielką ilością cukru.
Dzieci między posiłkami otrzymują wodę mineralna, niegazowaną z dodatkiem mięty, cytryny. Potrawy doprawiane są ziołami, przy minimalnym użyciu soli ( o obniżonej zawartości sodu ). Napoje kawy, kakao, herbatki słodzone są miodem naturalnym.

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne)
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe, makadamia i produkty pochodne)
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Prosimy rodziców, że eliminacji danego produktu/napoju z diety dziecka można dokonać wyłącznie na podstawie okazania Dyrektorowi/Intendentowi pisemnego zalecenia lekarza podyktowanego występowaniem u dziecka silnej alergii lub nietolerancji pokarmowej. W takim przypadku produkt/napój zostanie wycofany z żywienia dziecka.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer alergenu jaki zawiera danie.

 
środa 3 marzec 2021
1550265
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
490
1211
4522
3090

BIP Logo

Godło Polski i napis Ministerstwo Edukacji Narodowej - przeniesienie do strony głównej serwisu