DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

    Poniedziałek

09.03.2020

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą sopocką, sałatą, ogórkiem zielonym, banan

A 1,7

 

Zupa pomidorowa na kurczaku z marchwią, pietruszką, selerem, porem, natką pietruszki, ryżem, ziemniaki ,jajko w sosie chrzanowym, fasolka szparagowa

kompot owocowy,

A 1,7,9

 

Kanapki z chleba orkiszowego

z masłem, serem żółtym, ogórkiem kiszonym

herbata owocowa

A 1 7,

 

Wtorek

 

10.03.2020

 

 

Mleko z płatkami kukurydzianymi, rogale z masłem, dżemem wiśniowym,

Papryka czerwona

A1,7,

 

Zupa brokułowa z marchwią, selerem, pietruszką, porem, natką pietruszki , zacierką, ziemniaki

z koperkiem, kotlet mielony, buraczki

kompot z owocowy,

A1,7,9,3

 

Babka piaskowa,

jabłko

herbata rumiankowa

A 1,7

 

 

Środa

11.03.2020

Kawa na mleku,

pieczywo mieszane

z masłem szynką wędzoną, sałatą, rzodkiewką, kiwi

A 1,7,

 

Zupa ziemniaczana

z marchwią, pietruszką, selerem, porem, ziemniakami, natką pietruszki, kluski na parze, z sosem malinowym

kompot z owocowy,

A1,7,9,3

 

Budyń czekoladowy

Biszkopty

A 1,7

 

      Czwartek

12.03.2020

Zupa mleczna z manną, , pieczywo mieszane z masłem, miodem, serem białym,

gruszki

A 1,7,

 

Zupa marchewkowa, na mięsie z pietruszką, selerem, porem, natką pietruszki, ziemniakami, kasza bulgur , mięso z łopatki wieprzowej ,surówka z ogórka kiszonego i cebulki, kompot owocowy ,

A 1,7,9

 

Wafle ryżowe z powidłami

Mandarynki

 

        Piątek

13.03.2020

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynką drobiową, pomidorem, szczypiorem

winogron

A 1,7,

 

Zupa ogórkowa, z marchwią, pietruszką, selerem, porem, natką pietruszką i ziemniakami ,filet z morszczuka w jarzynach, ryż brązowy ,kompot owocowy,

A1,7,9,3

 

Sok marchwiowy

Bez cukru

Ciastka zbożowe

A 1,7,

 

 

Dzieci między posiłkami otrzymują wodę mineralna, niegazowaną z dodatkiem mięty, cytryny. Potrawy doprawiane są ziołami, przy minimalnym użyciu soli ( o obniżonej zawartości sodu ). Napoje kawy, kakao, herbatki słodzone są miodem naturalnym.

Kompoty owocowe słodzone są niewielką ilością cukru.

Numery alergenów występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne)
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe, makadamia i produkty pochodne)
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Prosimy rodziców, że eliminacji danego produktu/napoju z diety dziecka można dokonać wyłącznie na podstawie okazania Dyrektorowi/Intendentowi pisemnego zalecenia lekarza podyktowanego występowaniem u dziecka silnej alergii lub nietolerancji pokarmowej. W takim przypadku produkt/napój zostanie wycofany z żywienia dziecka.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer alergenu jaki zawiera danie.

poniedziałek 6 kwiecień 2020
1087096
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
451
1409
1860
8153

BIP Logo

Godło Polski i napis Ministerstwo Edukacji Narodowej - przeniesienie do strony głównej serwisu