DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

10.06.2019.

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą sopocką, sałatą, sałatą, pomidorem, szczypiorkiem
Porcja witamin: kalarepka

A 1,7

Zupa ogórkowa z marchwią, pietruszką, selerem, porem, ziemniakami, śmietaną, makaron spaghetti z mięsem mielonym, pomidorami, świeżą bazylią, kompot z owocowy

A 1,7,9, 3

Ciasto biszkoptowe z truskawkowymi (wypiek własny), herbata owocowa

A 1,7,3

Wtorek

11.06.2019.

Zupa mleczna z płatkami owsianymi, żurawiną, chałka z masłem, serem białym, miodem
Porcja witamin: arbuz

A 1,7

Zupa grysikowa z marchwią, pietruszką, selerem, porem, natką pietruszki, fasolką szparagową, brukselką, ziemniaki z koperkiem, filet z kurczaka panierowany w jajku, bułce tartej, sezamie, mizeria ze śmietaną, kompot owocowy

A 1,7,9,3

Banan, winogron , wafle ryżowe, herbata rumiankowa

A 1,8

Środa

12.06.2019

Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pieczywo z masłem, szynką Juranda, sałatą, papryką czerwoną
Porcja witamin: banan

A 1,7

Pomarańczowa dyniowa z marchwią, , pietruszką, selerem, porem, natką pietruszki, ziemniakami, prażonymi płatkami migdałowymi, ryż biały pod pierzynką truskawkową, kompot owocowy

A 1,7,9

Smaczne kanapki z chleba żytniego z masłem z filetem z indyka, sałatą, ogórkiem zielonym, rzodkiewką, herbata owocowa

A 1,7

Czwartek

13.06.2019

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, ogórkiem małosolnym, rzodkiewką
Porcja witamin: ananas

A 1,7

Zupa brokułowa z marchwią, selerem, pietruszką, porem, manną ,natką, pietruszki, kluski śląskie, gulasz z indyka, surówka z czerwonej kapusty, jabłek, oleju, cebuli, kompot owocowy

A 1,7,9,3

Truskawki, ciastka zbożowe

A 1,7,3

Piątek

14.06.2019

Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, schabem Juranda, sałatą, papryką czerwoną
Porcja Witamin: winogron

A 1,7

Krupnik na kurczaku z ryżem brązowym,, z marchwią, pietruszką, selerem, porem, natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem, filet z morszczuka panierowany surówka kiszonej kapusty, marchwi, jabłek, kompot owocowy

A 1,7,9,3,4

Jogurt naturalny z miodem, biszkopty

A 1,7,3

Dzieci między posiłkami otrzymują wodę mineralna, niegazowaną.
Potrawy doprawiane są ziołami, przy minimalnym użyciu soli (o obniżonej zawartości sodu).
Napoje kawy, kakao, herbatki słodzone są miodem naturalnym.
Kompoty słodzone są niewielką ilością cukru.

Numery alergenów występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne)
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe, makadamia i produkty pochodne)
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

 Prosimy rodziców, że eliminacji danego produktu/napoju z diety dziecka można dokonać wyłącznie na podstawie okazania Dyrektorowi/Intendentowi pisemnego zalecenia lekarza podyktowanego występowaniem u dziecka silnej alergii lub nietolerancji pokarmowej. W takim przypadku produkt/napój zostanie wycofany z żywienia dziecka.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer alergenu jaki zawiera danie.

poniedziałek 17 czerwiec 2019
815307
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
235
488
723
9464

BIP Logo

Godło Polski i napis Ministerstwo Edukacji Narodowej - przeniesienie do strony głównej serwisu