DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

1.06.2020

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatą ,filetem z indyka, ogórkiem zielonym, jabłko

A 1,7

Zupa pomidorowa z marchewką , pietruszką ,selerem ,porem, natką pietruszki, ryżem, placki ziemniaczane z cukrem trzcinowym, kompot owocowy.

A 1,7,9

Kanapka z masłem, sałatą, polędwicą sopocką, pomidorem, szczypiorkiem, herbata owocowa.

A 1,7,3

Wtorek

2.06.2020

 

Zupa mleczna z manną, rogal z masłem , dżemem truskawkowym, mandarynka

A 1,7

Jarzynowa z zacierką marchwią pietruszką, selerem, porem, ziemniaki, duszone mięso drobiowe ,zielona sałata z jogurtem naturalnym, kompot owocowy

A 1,7,9

Serek Danio , wafle.

 

Środa

3.06.2020

 

Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynką Juranda , rzodkiewką , banan

A 1,7

Barszcz czerwony z ziemniakami, marchewką pietruszką, selerem , porem, ryż z jabłkiem,

 kompot owocowy

A 1,7,9

Kanapka z  masłem, sałatą, jajkiem, ogórkiem małosolnym, herbata owocowa.

A 1,7

Czwartek

4.06.2020

 

Płatki na mleku. pieczywo mieszane z masłem , serem żółtym, ogórkiem , gruszka

A 1,7,3

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami, marchewką ,pietruszką, selerem, porem, ziemniaki, jajo,

bukiet jarzyn, kompot owocowy

A 1,7,9

 

Wafle z dżemem owocowym

       

Piątek

5.06.2020

 

Kawa na mleku , pieczywo mieszane z pasztetem drobiowym , pomidorem, winogron

A 1,7

Krupnik z kaszą jęczmienną, marchewką ,pietruszką, selerem, porem, ziemniaki z koperkiem, filet z morszczuka panierowany w jajku bułce tartej, surówka z kapusty kiszonej z  jabłkiem  marchwią , cytryną. olejem i cebulką

 kompot owocowy

A 1,7,9,3,4

Jogurt naturalny z miodem, podpłomyki bez cukru

A 1,7

 

Dzieci między posiłkami otrzymują wodę mineralna, niegazowaną z dodatkiem mięty, cytryny. Potrawy doprawiane są ziołami, przy minimalnym użyciu soli ( o obniżonej zawartości sodu ). Napoje kawy, kakao, herbatki słodzone są miodem naturalnym.

Kompoty owocowe słodzone są niewielką ilością cukru.

Numery alergenów występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne)
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe, makadamia i produkty pochodne)
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Prosimy rodziców, że eliminacji danego produktu/napoju z diety dziecka można dokonać wyłącznie na podstawie okazania Dyrektorowi/Intendentowi pisemnego zalecenia lekarza podyktowanego występowaniem u dziecka silnej alergii lub nietolerancji pokarmowej. W takim przypadku produkt/napój zostanie wycofany z żywienia dziecka.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer alergenu jaki zawiera danie.

poniedziałek 1 czerwiec 2020
1192834
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
480
938
1418
480

BIP Logo

Godło Polski i napis Ministerstwo Edukacji Narodowej - przeniesienie do strony głównej serwisu